aiyooo, the title is english maaa, so i need to talk english lorr... (mcm cine kg. pulak), huh, penatnyeeeee....lega dpt lepak kat umah setelah berhempas pulas ulang alik ke hospital muar,opss pakar muar...tapi ayat ni patut ditujukan buat ibu zarif, sbbnya ibulah yang berhempas badan dn pale utk menjaga zarif di hospital..abah bagi kredit kat ibu, bagi rakan zarif yang belom tau, tanggal 28hb julai yang lalu, zarif telah dimasukkan ke hospital pakar sultanah Fatimah, muar utk menjalani rawatan dan pembedahan orchiopexy..pastu alang2 dah masuk tu, abah sarankan zarif disunatkan sekali.Pada hari tersebut, ayah de zarif ngan tok mi pun ade menemani zarif.berikut sequel kejadian:

Hari pertama (28.07.2010)

abah dan ibu telah mendaftarkan zarif di hospital pada jam 11.45pagi, dan zarif telah ditempatkan di wad 15, katil no 8.Pada hari pertama, zarif hanya cuma diambil darah dan dimasukkan external tiub di sebelah tangan kanan.Hari tu kan zarif mmg ceria habisla, masa nak cucuk tiub tu pun siap senyum je n tak menangis, cuma kali ketiga sbb tak masuk2 jarum tiub tu baru la zarif melalak, selebihnya di katil zarif byk gelak,ceria,bermain ngan kawan sebelah zarif....petangnya abah dimaklumkan oleh ibu yang zarif akan di operate esok pagi pada jam 7.30pagi....pastu abah,ayah de dan tok mi pulang ke tangkak.On the way to tangkak, singgah taman muhibbah, ade pasar malam tepi jalan,sbb dah penat satu hari tuh, abah ckp ngan tok mi, kita makan bungkus je la, selesai urusan pasar malam..kitowang pun balik.huh penattnyeee, lega smpi umah.......pas mkn, solat isya...last b4 tido, abah as usual layan farmville, tup2 kul 11mlm mate dah kuyu...booommmm tido terus......

28072010850-horz

Hari kedua (29.07.2010)

penat smlm masih terasa pagi ni.actually smlm tido tak brp tenang.sbb duk fikirkan zarif yang nak kene operate kul 7.30pagi ni,abah terbgn awal, sbb hati tak tenang, so pas solat subuh,abah bace yassin n mendoakan keselamatan dan kelancaran operation zarif pagi ni...kul 7pagi, ibu sms zarif dah tukar baju bedah..huh,berdegup jantung abah ni.berdebar2 rasanya...bila tgk mms yang ibu send kat abah, abah tgk eaaahh, nak bedah pun ceria agi,tergelak sketike dlm hati, tok umi n ayah de pun gelak duk tgk pic mms tu.dlm kul 8pagi, new info yang zarif belom lagi masuk bilik bedah,so abah,tok mi n ayah de smpi hospital muar pada jam 9.20pagi.dan waktu itulah zarif telah di masukkan ke dlm bilik bedah.so connection ibu n abah pun terputus.abah,tok mi n ayah de menunggu dgn sabar n bedebar2 di luar bilik bedah....ibu citer, masa zarif diusung dari wad ke operation theater, mulut zarif bising la bercakap2..dalam dewan bedah pun coce-coce lagi mulut sambil main belon masa tunggu turn..tak nangis sikit pun.on da way nk masuk bilik bedah tu boleh bergambar dengan wat peace and good sign lagi..tapi gambar tu bukan ibu yang amik tapi doktor yang amik..zarif start menangis bila kene cucuk belakang (bius)..pastu zarif ditidurkan n ibu cium zarif then ibu kene tunggu kat luar..masa ibu cium zarif tu bergenang air mata ibu..n disebabkan zarif sangat baik n happy, doktor mintak kebenaran ibu untuk jadikan gambar2 zarif tu as a learning purpose for doktor2 baru kot..around kul 11 pagi ibu call abah tapi tak sempat angkat sebab ibu berkejar ke katil zarif yg baru kuar dari bilik bedah. Abah tak tau camne keadaan zarif sebab cuma ibu yg dibenarkan dalam dewan bedah tu..ibu citer lagi, zarif menangis sambil pejam mata mintak dukung..zarif tengah mamai2 time tu..zarif tak nak langsung baring atas bed n tak nak selimut langsung..kalau ikut pengalaman ibu n abah yg penah jugak masuk OT, pas operation sangat2 sejuk..tapi zarif langsung taknak selimut..agaknya zarif trauma..ngn selimut n bed tu.. terpaksa la ibu dukung zarif sambil doktor halakan oksigen ke hidung zarif..45 minit jugak la ibu bergelut ngn zarif sampai kebas tangan ibu n sengal belakang..16 kg for 45 mins while struggling to comfort him..huh..just imagine..

page

29072010866-horz

29072010873-horz

3 comments:

EdaManAli said...

alahai zarif, kecik2 dh kene operate. aunty doakan zarif cpt sihat ye...

Muhammad Zarif Izzudin said...

zarif da ok da..cuma trauma nk basuh pee jee..bile pee je,nak basuh nangis..padahal kalau tengah main2 tu tergesel ngn kain ke ape ke, ok je..nk pkai diaper pun tsknak..ibu zarif kejenya basuh lantai ngn toto je la lam seminggu dua ni..

tok cik said...

get well soon

Copyright 2010 FirazNiduzzi's Tales..
Lunax Free Premium Blogger™ template by Introblogger